Waren de radioprogramma’s vroeger beter?

Vroeger waren er veel mensen die naar de verschillende radioprogramma’s luisterden. Er waren zelfs met regelmaat mensen die bij huis bleven wanneer een bepaalde presentatoren een show zou doen, zoals André van Duin met de Dikvoormekaarshow. Tegenwoordig blijven we niet meer thuis voor de programma’s op de radio en dat doet de vraag oprijzen of de shows vroeger zoveel beter waren, of dat we onze eisen bij hebben gesteld.

De shows en de alternatieven

Op het moment dat de grote radioshows draaiden, hadden we doorgaans redelijk weinig alternatieven. Het waren hoogtepuntjes op de dag en het was speciaal. De aandacht die aan de show besteed werd, zorgde ervoor dat het grappig, leuk en vermakelijk was. De televisie had op die tijd minder te bieden, internet was nog geen optie en daarmee zorgden deze shows voor vermaak op hoog niveau. We bleven ervoor thuis, we genoten ervan en het was niet zelden dat de programma’s besproken werden de volgende dag op de werkvloer.

Tegenwoordig hebben we veel meer alternatieven. Er zijn meer zenders, er is meer op televisie, we hebben internet en een smartphone en daardoor zijn er geen programma’s meer die door heel Nederland op hetzelfde moment gevolgd worden. Uiteraard zijn er uitzonderingen. Aan het einde van het jaar worden de toplijsten veel beluisterd en het Glazen Huis trekt ook altijd nog veel mensen naar de radio. Het is niet zo dat de programma’s van mindere kwaliteit geworden zijn, het is echter wel zo dat wij meer opties hebben waardoor de radio lang niet meer altijd de eerste keuze is. Dat is begrijpelijk, maar aan de andere kant is het ook jammer dat de programma’s van weleer nooit meer het succes zouden kunnen hebben als zij vandaag de dag weer op de radio zouden komen.